FANDOM


Google Inc.
Google
Основана: Менло Парк, Калифорния
7 септември 1998
Седалище: Маунтин Вю, Калифорния, САЩ
Директор: {{{собственост}}}
Служители: 15 916 (към 30 септември 2007)
Продукти: интернет продукти, компютърен софтуер
Девиз: Don't be evil
Уеб сайт: www.google.com

Google или Гугъл е американска корпорация, притежавана от Google Inc., чиято обявена мисия е „да организира световната информация и да я направи универсално достъпна и полезна“. Най-голямата търсачка в World Wide Web, Google, чрез различните си услуги, получава над 200 милиона заявки всеки ден. На 30 декември 2005, след проучване сред потребителите на CNN, създаването на Google е обявено за най-значимото откритие на интернет. „Която и да е информация е на един Гугъл разстояние“ - този афоризъм описва най-точно значението му.

Гугъл е базирана в град Маунтин Вю, окръг Санта Клара, щата Калифорния. Създадена е от Сергей Брин (американец от руски еврейски произход) и американеца Лари Пейдж. Сегашен главен изпълнителен директор на компанията е Ерик Шмид.

Някои от услугите на GoogleРедактиране

Файл:Google-nov27-2004-usa.PNG

Основните си приходи Google получава от главната услуга, която предлага - генериране на резултатите от търсенето на текст от световната мрежа.

Google Book Search Редактиране

Google Book Search е услуга, която е индексирала и предоставя за ползване на потребителите на Google книжното наследство на човечеството. В момента е в експериментална фаза (бета версия), но вече може напълно да се използва. Google е дигитализирал и публикувал онлайн каталог от книги и текстовете им в цялостен и частичен вид, съдържащ огромен брой томове от всички времена.

Когато се ползва английският интерфейс, независимо дали на адрес www.google.bg или www.google.com , то търсенето на книги е напълно интегрирано с Уеб-търсачката и връща евентуалните резултати в горната част на списъка с намерените сайтове, със специален символ изобразяващ купчина книги. Търсенето е в целия текст на книгата.

Google Image Search Редактиране

Търсенето на картинки работи за текст на всякакъв език, включително на български и на кирилица.

Резултатите от търсенето зависят от потребителските настройки. Най-много резултати се получават при английски интерфейс, търсене в страници на всички езици и нефилтриране на порнографията - отбелязва се SafeSearch Filtering — Do not filter my search results.

За търсенето на картинки, филтрацията може да се изключи и при интерфейс на руски език. С интерфейс на български това не е възможно.

Външни препратки Редактиране

Шаблон:Commons

Шаблон:Google Inc.

Community content is available under CC-BY-SA unless otherwise noted.