FANDOM


Операционна системаРедактиране

Операционната система е специален вид софтуер, който се грижи за управлението на всички устройства, софтуерни и хардуерни компоненти в една компютърна система, както и за взаимодействието по между им. Тя се грижи за разпределяне на ресурсите в системата, и за управление на достъпа до тях на отделните програми.

Структура на операционната системаРедактиране

Една операционна система се състои от две части:

   * ядро
   * обвивка

Ядрото се грижи за абсолютно всички процеси, които се изпълняват както и за комуникацията със наличните устройства. То осигурява работата на обвивката и на приложните програми. Обвивката служи за връзка между потребителя и ядрото. Тя може да бъде както графична така и команден ред. Операционната система използва и друг вид системен софтуер, който обаче не е част от самата операционна система — драйверите. Те служат за връзка между ядрото на операционната система и съответните физически устройства. Самата операционна система има вградени драйвери за определени устройства като процесор, временна памет, твърд диск и др. които осигуряват нейната работа.

Принцип на работа на операционните системиРедактиране

Веднага след включване на компютъра и зареждане на BIOS, се зарежда и операционната система. Един компютър без операционна система е безполезен. Когато потребителят или дадена програма подаде команда към обвивката на операционната система, тя се предава на ядрото, което я обработва във вид, разбираем за компютъра или ако не може да я обработи, подава командата на драйвера на съответното устройство, който я превежда на машинен език.

Бъдещето на операционните системиРедактиране

В момента най-разпространите операционни системи са 32 битови, като с навлизането на новите 64 битови процесори започнаха да се разработват и съответните 64 битови потребителски операционни системи за тях.

Видове операционни системиРедактиране

Microsoft WindowsРедактиране

Own windows logo

Windows Logo

„Майкрософт корпoрейшън“ (на английски: Microsoft Corporation, Inc.) е фирма за софтуер, известна най-вече със своята операционна система Windows. Компанията е основана през 1975 г. от Бил Гейтс и Пол Алън. Бил Гейтс понастоящем е най-богатият човек на света[1]. Компанията досега е обвинявана няколко пъти в монополизъм. Съществува и български филиал на фирмата, Майкрософт България ООД.

LinuxРедактиране

Tux2

Линукс е името единствено на ядрото на операционната система (един от хилядите компоненти, между 0,6 и 22 MB). Цялата свободна операционна система е правилно да се нарича ГНУ/Линукс [1], [2], [3]. Цялостна, работеща система се получава едва когато към ядрото Linux се добавят огромен брой малки и по-големи приложни програми, създадени от проекта GNU и затова наричани "GNU софтуер". От комбинацията между ядро Линукс и програми на GNU идва името GNU/Linux.

UNIXРедактиране

След близо четири десетилетия на употреба, UNIX операционната система създадена от лабораториите Бел все още се смята за една от най-мощните и гъвкави ОС (операционни системи) в компютърния свят. Популярността й се дължи на редица фактори, включващи възможността й да върви на различни машини, от микрокомпютри до суперкомпютри, както и лесното й адаптиране от различни производители.

Както други легендарни създания, чиито имена завършват на "x," UNIX се ражда изпод руините на опита в ранните 60 години на 20 век за създаване на стабилна и сигурна операционна система с времеделение.

Взаимните усилия за създаване на такава операционна система завършили с неуспех, но "оцелелите" от лабораториите Бел опитали отново, и това, което било създадено, било ОС, която предлагала на ползвателите си среда характеризираща се с "необичайна простота, мощност, и елегантност..."

Създаванeто на системата наложило и един нов подход в софтуeрния дизайн - решаването на проблема чрез използване на взаимодействащи си по-прости програмки, отколкото създаването на големи монолитни програми.

Развитието и еволюцията на тази система довели до една нова философия в компютърния свят, която станала безкраен извор на вдъхновение и радост от страна на програмистите по целия свят.

FreeBSDРедактиране

BSD-daemon-rendering

FreeBSD е една от основните и същевременно най-разпространената некомерсиална BSD (Berkeley Software Distribution) дистрибуция. FreeBSD е проект създаден през 1992 г. като продължение на оригиналния BSD проект, дело на разпуснатия U.C. Berkeley CSRG. Важно е да се отбележи, че BSD не е Линукс дистрибуция, по-скоро се явява "баща" на Линукс. По своята същност BSD е UNIX операционна система, но всички негови деривати носят емблемата "UNIX подобни системи" поради простия факт, че Open Group държи правата върху името "UNIX".

MacOsРедактиране

SolarisРедактиране

Solaris е Unix-базирана операционна система, разработена от компанията Sun Microsystems.

За всички версии след Solaris 9, Sun Microsystems предлагат за свободно изтегляне (но в бинарен вид, т.е. не с открит изходен код) некомерсиален вариант на Solaris по лиценза CDDL. Този вариант се различава от комерсиалната версия по това, че Sun Microsystems не предоставят техническа поддръжка, няма документация в печатен вид и липсва известно количество несвободен софтуер (Value Added Software).

Community content is available under CC-BY-SA unless otherwise noted.